W przemyśle spożywczym już od dłuższego czasu stosuje się płynne zamienniki cukru. Najczęściej stosowanymi dodatkami są syrop glukozowy oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Ze względu na zbliżone nazewnictwo oraz zastosowanie w produkcji żywności bywają mylone. Czym się różnią od siebie syrop glukozowy i syrop glukozowy-fruktozowy?
Te dwa syropy mimo zbliżonych właściwości oraz dość podobnego zastosowania są zupełnie odmiennymi substancjami. Niestety, ale podobieństwo w nazwach często utrudnia ich rozróżnienie. Aby uniknąć pomyłek, warto pamiętać, że syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy różnią się:
Syropy glukozowy i glukozowo-fruktozowy to półprodukty cukiernicze znajdujące zastosowanie w wytwarzaniu artykułów spożywczych nie tylko ze względu na słodki smak. Ich płynna konsystencja służy uwydatnieniu walorów smakowych napojów czy produktów mlecznych oraz wszelkich wyrobów cukierniczych.
Dzięki płynnej postaci ułatwiają przygotowywanie wszelkich produktów, ponieważ można je dodać na każdym etapie wytwarzania bez konieczności rozpuszczania. Ich użycie gwarantuje, że konsystencja produktu nie straci właściwości, gdyż syropy nie dopuszczają do krystalizacji cukrów oraz wykazują się stabilnością mikrobiologiczną. O właściwościach zarówno syropu glukozowego, jaki i glukozowo-fruktozowego decydują wysoka jakość zastosowanych produktów. Nie można też pominąć roli, jaką odgrywa wypracowana technologia produkcji i jej kontroli zapewniających półprodukty cukiernicze najwyższej klasy.