Pokrywanie tortów za pomocą lukru plastycznego od lat przyciąga uwagę profesjonalnych cukierników i amatorów. Wszystko dzięki właściwościom, które wyróżniają ten surowiec na tle innych mas dekoracyjnych. Masa cukrowa jest miękka, elastyczna i plastyczna, dzięki czemu z łatwością można z niej formować przestrzenne dekoracje. Aby jednak zachowały one kształt i stabilność, muszą odpowiednio wyschnąć.
Sprawdźmy, ile schnie masa cukiernicza.
Czas schnięcia dekoracji zależy od wielu czynników, które nie zawsze da się kontrolować. Standardowo masa cukrowa potrzebuje od 12 do 24 godzin, by dobrze stwardnieć. Najczęściej wystarczy pozostawić ozdoby w suchym i przewiewnym miejscu na około dobę, by uzyskały odpowiednią twardość. Jednak nawet niewielkie zmiany warunków otoczenia mogą ten proces znacząco wydłużyć.
Na tempo wysychania wpływają przede wszystkim:
Im większy i grubszy element, tym dłużej będzie schnąć, z kolei przy dużej wilgotności figurki mogą twardnieć nawet kilka dni. Dlatego zawsze warto zaplanować dekorowanie z wyprzedzeniem i dać sobie zapas czasu. Masa cukrowa idealnie wysycha w temperaturze pokojowej, bez ekspozycji na bezpośrednie źródła ciepła.
Jeśli dekoracja wykonana z lukru plastycznego nie twardnieje w przewidywanym czasie, można jej w tym nieco pomóc. Jednym z najprostszych rozwiązań jest zadbanie o odpowiednie warunki otoczenia. Pokrywanie tortów masą cukierniczą, powinno odbywać się w suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Ruch powietrza zdecydowanie przyspiesza utwardzanie i pozwala uniknąć zbyt długiego schnięcia.
Ponadto masa cukrowa może być uzupełniona o dodatki ułatwiające twardnienie, np.:
Stosowanie tych metod pozwala znacznie skrócić czas oczekiwania na wyschnięcie dekoracji. Należy jednak pamiętać, że masa cukrowa to produkt delikatny, więc zbyt intensywne suszenie może prowadzić do jej pękania lub deformacji.
Zdarza się, że zbyt długo pozostawiona bez odpowiedniego zabezpieczenia masa cukrowa traci swoją elastyczność. Dotyczy to zarówno domowej, jak i kupionej wersji. Gotowej masy, która zrobiła się twarda, nie musisz jednak od razu wyrzucać. Często wystarczy nieco cierpliwości i kilka sprawdzonych metod, by przywrócić jej odpowiednią konsystencję.
Zacznij od rozgrzania masy w dłoniach. Ciepło ciała zazwyczaj sprawia, że zyskuje ona sprężystość i lepiej się wyrabia. Jeśli to nie pomaga, do gry wchodzą dodatki:
Zastosowanie powyższych sposobów w wielu przypadkach umożliwi Ci przywrócenie masy cukrowej do użytku. Należy jednak obserwować jej strukturę i elastyczność, by uniknąć nadmiaru wilgoci, który może prowadzić do lepkiej, trudnej w obróbce konsystencji.
Choć masa cukrowa może być przygotowana samodzielnie, coraz więcej osób decyduje się na zakup wersji gotowej, która znacznie skraca czas przygotowania słodkości. Dobra gotowa masa cukrowa ma idealne proporcje składników, które zapewniają jej elastyczność, odporność na pękanie i łatwe modelowanie.
Gotowy produkt występuje w wielu wariantach kolorystycznych, umożliwiając szybkie rozpoczęcie pracy bez konieczności samodzielnego barwienia i dobierania odpowiednich odcieni. Dzięki temu dekorowanie staje się prostsze i przyjemniejsze. Ponadto masa cukrowa sprzedawana w gotowej formie jest bardziej przewidywalna. Zachowuje podobne właściwości, niezależnie od warunków temperaturowych, czy doświadczenia użytkownika.
Wybierając gotową masę cukrową, zyskujesz również lepszą kontrolę nad detalem. Masa cukrowa pozwala bowiem na formowanie drobnych elementów. Nie musisz też martwić się o jakość składników – gotowy produkt przeszedł odpowiednie testy i spełnia wymagania branży spożywczej.
Gotowa masa cukrowa idealnie sprawdza się w domowych i profesjonalnych wypiekach. Jeśli zależy Ci na jakości i czasie, koniecznie ją wypróbuj!