Przejdź do treści
  • biuro@holgerfood.pl
  • +48 61 899 40 07
  • Oferta
    • Dla Cukiernictwa
    • Dla Przemysłu
    • Dla Pszczelarstwa
  • Sieć sprzedaży
  • O firmie
  • Blog
  • Kontakt
  • Oferta
    • Dla Cukiernictwa
    • Dla Przemysłu
    • Dla Pszczelarstwa
  • Sieć sprzedaży
  • O firmie
  • Blog
  • Kontakt
Platforma B2B

CUKIERNICTWO

PRZEMYSŁ

PSZCZELARSTWO

Które syropy są stosowane w produkcji dżemów i powideł?

Dżemy i powidła to bardzo popularne słodkie smarowidła powstające ze świeżych owoców z dodatkiem cukru i pektyny, które były przygotowywane przez ludzi od wieków. Tradycja wyrabiania dżemów i powideł jest bardzo stara. Pierwsze ślady o tych przetworach pochodzą jeszcze z czasów starożytnych!

zapiskach rzymianina Pliniusza znajdują się pierwsze przepisy na dżemy, a pochodzą one z I wieku. Ówczesne dżemy nie przypominały tych znanych nam z dzisiejszej kuchni, ponieważ były to zazwyczaj przetwory owocowe wymieszane w odpowiednich proporcjach z miodem, który konserwował je, znacznie przedłużając ich czas przechowywania. Dopiero w XVI wieku dżemy zaczęły być wytwarzane z użyciem cukru. Był to wtedy cukier trzcinowy, ale dzięki temu przetwory te zaczęły coraz bardziej przypominać dzisiejsze dżemy i powidła. Obecnie do produkcji dżemów i powideł stosowany jest nie tylko cukier, ale także syropy glukozowe i glukozowo-fruktozowe.

Czym tak właściwie jest dżem, a czym są powidła?

Mówiąc o dżemach i powidłach, musimy rozróżnić te dwa wyroby. Łączy je to, że oba powstają z przetworzonych owoców z dodatkiem substancji słodzącej. Powidła były kiedyś produkowane tylko ze śliwek węgierek bez dodatku cukru. Obecnie dodaje się do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Współczesne powidła są komponowane z różnych owoców, co znacznie urozmaica ich smak. Jest to gęsta masa z owoców, które poddawane są procesowi długiego smażenia z dodatkiem substancji słodzących. Cechą charakterystyczną powideł jest ich miękka konsystencja, dzięki której łatwo można je rozsmarowywać. Dżem to przetwór owocowy, który powstaje z owoców gotowanych z dużą ilością cukru lub substancji słodzących. Często dodaje się do niego pektyny lub żelatynę, aby nadać mu jeszcze bardziej galaretowatą konsystencję. Wyróżnia się zżelowaną konsystencją przypominającą nieco znaną i lubianą przez wszystkich galaretkę.

Czym są słodzone współczesne dżemy i powidła?

Dżemy i powidła dostępne w sklepach spożywczych powstają przez gotowanie lub smażenie wybranych gatunków owoców z dodatkiem cukru, syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego. Syrop glukozowy jest gęstym, wodnym roztworem węglowodanów otrzymanym przy pomocy hydrolizy skrobi. Jego konsystencja jest półpłynna. Dodanie go do przetworów powoduje ich zagęszczenie, związanie, sklejenie i znaczne przedłużenie świeżości. Dzięki jego zastosowaniu producenci mają pewność, że ich przetwory nie będą ulegać krystalizacji, a smak i aromat produkowanych przez nich dżemów i powideł będzie ustabilizowany i niezmienny. Równie często stosowaną w produkcji przetworów owocowych substancją słodzącą jest syrop glukozowo-fruktozowy, który nadaje wyrobom aksamitnej gładkości, plastyczności i atrakcyjnego połysku. Doskonale zapobiega krystalizacji produktów, stabilizuje ich wilgotność i przedłuża ich świeżość.

 

Jesteś tutaj: Strona główna » Które syropy są stosowane w produkcji dżemów i pow

 

Ostatnio na naszym blogu

czy sztuczny miód jest zdrowy

Czy sztuczny miód jest zdrowy?

2025-10-22
substancje słodzące w cukiernictwie

Substancje słodzące w cukiernictwie

2025-10-15
nadzienia cukiernicze

Nadzienia cukiernicze – rodzaje i zastosowanie

2025-10-08

HOLGER FOOD GROUP Sp. z o.o. ul. Przemysłowa 17, 62-031 Luboń Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS: 0000151246,
NIP: PL7831298508, REGON: 630902746,Kapitał zakładowy: 1.995.000,00 PLN, Bank: mBank S.A. Konto: PL 39 1140 1124 0000 2119 1200 1001