Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu. Oprócz tego wpływa on na poprawę konsystencji, aromatu oraz barwy produktów spożywczych.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą, która powstaje głównie ze skrobi poddawanej odpowiedniej obróbce technologicznej (w firmie Holger Food jest to skrobia pszeniczna). Jak sama nazwa wskazuje, składa się przede wszystkim z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Oprócz tego występuje w nim niewielka ilość innych cukrów.
Syrop glukozowo-fruktozowy w swojej podstawowej formie jest płynny i bezbarwny, wyróżnia się małą lepkością, ale bardzo wysoką siłą słodzącą. Są to najważniejsze cechy doceniane w przemyśle spożywczym. Niewielka ilość syropu glukozowo-fruktozowego pozwala na optymalne nadanie słodkiego smaku żywności. A jednocześnie ze względu na konsystencję rozlewanie, transport oraz dozowanie syropu jest bardzo łatwe.
Szerokie zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego wynika nie tylko z jego właściwości, ale również stosunkowo niskiej ceny w porównaniu z innymi dostępnymi obecnie substancjami słodzącymi.
Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Co ciekawe, występuje on nawet w tych artykułach, które w żaden sposób nie kojarzą nam się ze słodkim smakiem, czyli np. pieczywie z długim terminem przydatności do spożycia, ketchupie, musztardzie oraz gotowych sosach. To składnik różnorodnych marynat, wędlin, zalewy do ogórków i śledzi, a także konserw (zarówno mięsnych, jak i rybnych).
Jest to powszechnie wykorzystywana substancja słodząca w sokach i napojach (również gazowanych), napojach izotonicznych i energetycznych, słodkich alkoholach, czy syropach do rozcieńczania z wodą. Znaleźć go można na etykietach jogurtów, serków i deserów mlecznych, dżemów, lodów i wszelkiego typu innych słodyczy. Używany jest przy produkcji owoców kandyzowanych, a nawet syropów kupowanych w aptece.
Jak się zatem okazuje, syrop glukozowo-fruktozowy to składnik bardzo wielu produktów spożywczych ogólnie dostępnych w sklepach i spożywanych przez nas każdego dnia.