W branży cukierniczej powszechnie stosowane są pomady cukiernicze, czyli gotowe masy służące do wykańczania produktów cukierniczych. Dzięki nim można otrzymać wyjątkowo atrakcyjną glazurę doskonałą zarówno do ciast, ciastek, jak i tortów czy pralin. Nasza firma oferuje różne rodzaje pomad wodnych, które można barwić lub wzbogacać ich smak wedle własnego uznania. Te półprodukty cukiernicze są chętnie wykorzystywane przez duże zakłady cukiernicze, a także małe cukiernie, ponieważ skutecznie przyspieszają pracę oraz usprawniają proces produkcyjny. Ich nieskazitelna jakość gwarantuje utrzymanie najwyższych standardów produkcyjnych, a także zadowolenie klientów. W naszym sklepie odnajdą Państwo również pomady mleczne oraz toffi. Jeżeli zdecydujemy się na zakup pomady cukierniczej, powinniśmy wiedzieć, jak trzeba ją przechowywać we właściwy sposób.
Pomada cukiernicza to gęsta i plastyczna masa, z którą doskonale się pracuje. Jest elastyczna, idealnie się upłynnia, nie pęka, a także szybko wysycha. Te cukiernicze półprodukty otrzymuje się przez gotowanie wodnych albo mlecznych roztworów cukrowych, które są następnie ubijane. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno pomady gotowe do użytku, jak i takie, które wymagają wcześniejszego rozrobienia z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Dzięki zastosowaniu pomad cukierniczych otrzymujemy atrakcyjną, błyszczącą glazurę, którą możemy nanieść na wyroby cukiernicze zarówno przy użyciu metod ręcznych, jak i mechanicznych. Pomady sprawdzą się idealnie w roli lukrów na różnych powierzchniach cukierniczych. Jeżeli kupimy taką pomadę, zwróćmy uwagę na to, jak należy ją przechowywać. Aby pomada była zdatna do użytku i nie traciła swoich właściwości, musimy spełnić warunki przechowywania dokładnie określone przez producenta i umieszczone na opakowaniu produktu.
Większość pomad, które wymagają późniejszego rozrabiania z wodą, powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym pomieszczeniu. Jeżeli pomada jest gotowa do użycia i wymaga jedynie podgrzania jej do odpowiedniej temperatury, to powinniśmy zapewnić jej temperaturę niższą niż 30°C, zarówno podczas transportu, jak i przechowywania. Miejsca, w których będziemy ją przechowywać, powinny mieć system niezależnego ogrzewania oraz dobrą izolację, dzięki czemu możliwe będzie zapewnienie jej odpowiedniej konsystencji. Ważne jest również chronienie jej przed wilgocią, promieniami słonecznymi i punktowym przegrzaniem.