W jaki sposób powstaje sztuczny miód?

Sztuczny miód nie jest nowością na rynku spożywczym. Pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już na początku XX wieku! Obecnie sztuczny miód jest powszechnie stosowanym produktem w cukiernictwie i piekarnictwie. Nic w tym dziwnego: w przeciwieństwie do naturalnego miodu nie krystalizuje się i jest zawsze gotowy do użycia, zachowując przy tym jego walory smakowe.

Produkcja miodu sztucznego

Sztuczny miód powstaje w dość prostym procesie chemicznym, wymagającym jednak ogromnej wiedzy i doświadczenia w branży spożywczej. Wytwarza się go przez hydrolizę skrobi pszenicznej. Proces musi odbyć się w podwyższonej temperaturze i środowisku wodnym. Aby proces zaszedł szybko, niezbędne jest użycie katalizatora. Sacharoza rozpada się na cukry proste: glukozę i fruktozę. Następnie roztwór zostaje zneutralizowany. Ostatnim etapem produkcji jest nadanie miodowi wyglądu, smaku i zapachu jak najbardziej zbliżonych do miodu naturalnego. W tym celu sztuczny miód barwi się karmelem i dodaje do niego substancji zapachowych.

Do czego używany jest miód sztuczny?

Płynny, nigdy niekrystalizujący się sztuczny miód przynosi szereg korzyści dla branży spożywczej. Zawsze zachowuje odpowiednią wilgotność przy produkcji, szybko i równomiernie rozpuszcza się w wodzie, a do tego nie stwarza problemów przy wydobywaniu go z opakowania. Jest tańszy niż zwykły miód, a perfekcyjnie go zastępuje. Sztuczny miód używany jest m.in. przy produkcji pierników, ciastek i herbatników. Używa się go też podczas przygotowywania deserów, a nawet drinków. Świetne nadaje się do podsmażania orzechów i migdałów. Znajdziemy go też w nugatach i wielu innych słodyczach. Sztuczny miód ma mniej intensywny zapach niż zwykły miód, co często jest cechą pożądaną przy produkcji. W razie potrzeby zapach można wzmocnić esencją miodową.