Jaki termin przydatności do spożycia mają pomady do ciast? 

Pomady do ciast to nowoczesne półprodukty cukiernicze, które są wykorzystywane do produkcji słodkich wypieków. Stosuje się je do pokrywania powierzchni ciast i innych wyrobów cukierniczych o dowolnych kształtach.

Produkowane i sprzedawane przez naszą firmę pomady różnią się od siebie składem, dzięki czemu można ich używać w różnych technologiach produkcji. Niektóre z nich wymagają wstępnego rozcieńczenia wodą, inne są od razu po odpakowaniu gotowe do użycia. Można je wzbogacać różnymi aromatami i barwnikami, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie wielu różnorodnych wykończeń wypieków. Ciasta udekorowane takimi pomadami prezentują się niezwykle apetycznie i estetycznie, co bezpośrednio wpływa na większe zainteresowanie wśród klientów i na ich lepszą sprzedaż.

Czym charakteryzują się pomady do ciast?

Pomady do ciast służą do wykańczania gotowych wyrobów cukierniczych lub ich napełniania. Można ich używać również jako dodatek do produkcji kremów i mas. Mają gęstą i lekko elastyczną konsystencję oraz charakterystyczny połysk. Wyróżniamy pomady wodne oraz mleczne. Półprodukty te powstają przez gotowanie mlecznych lub wodnych roztworów cukrowych, które są następnie poddawane procesowi ubijania. Do pokrywania różnych ciast używa się najczęściej pomad wodnych, które po dodaniu do nich odpowiedniej ilości wody mogą być wykorzystywane do wykonywania glazur cukierniczych na takich wypiekach jak np.: baby, makowce, ciastka, pączki, ciasta drożdżowe czy strucle. Pomady mleczne znajdują zastosowanie przede wszystkim w karmelarstwie, gdzie są wykorzystywane do wykonywania różnorodnych nadzień np. do pralin, cukierków, czekolad, a także do przekładania wafli lub tortów suchych. 

Jaki jest okres trwałości pomad do ciast?

Pomady do ciast oferowane przez naszą firmę mają określony termin przydatności do spożycia na 6 lub 12 miesięcy. Oznacza to, że produkty te zachowują deklarowane przez producenta parametry jakościowe przez podany okres od daty ich wyprodukowania. Cechą charakterystyczną profesjonalnych pomad do ciast jest ich znaczna trwałość. Po otwarciu można je bezpiecznie przechowywać w warunkach chłodniczych w szczelnie zamkniętych opakowaniach nawet przez kilka miesięcy. Tak długi okres przydatności do spożycia wynika przede wszystkim z ich składu. Są to półprodukty powstające z mieszaniny cukru, syropu ziemniaczanego oraz wody lub mleka (w zależności od rodzaju pomady).