Dlaczego kochamy glazurowane ciasta?

Dlaczego kochamy glazurowane ciasta?

Odwiedzając cukiernie, kawiarnie, piekarnie czy działy ze słodkościami w supermarketach, naszą uwagę przykuwają zawsze pięknie wyglądające wypieki. Jak to jest,...
Czytaj dalej
Jak urozmaicić smak nadzienia fondantowego?

Jak urozmaicić smak nadzienia fondantowego?

Nadzienia są wykorzystywane do produkcji wielu różnych wyrobów cukierniczych. To one sprawiają, że konsumenci czują prawdziwą rozkosz rozlewającą się na...
Czytaj dalej
Dlaczego do słodzenia lodów używa się syropu glukozowego? 

Dlaczego do słodzenia lodów używa się syropu glukozowego? 

Lody oraz inne desery muszą być przede wszystkim słodkie. W przeszłości do ich słodzenia używano cukru albo miodu. Są to...
Czytaj dalej
Cukiernicze dzieła sztuki. Skąd się biorą dekoracje na tortach?

Cukiernicze dzieła sztuki. Skąd się biorą dekoracje na tortach?

W branży cukierniczej najistotniejsze są dwa czynniki: smak wypieku oraz jego prezencja. Wszystkie wyroby cukiernicze powinny wyglądać estetycznie i smakowicie,...
Czytaj dalej
Zasadnicze różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Zasadnicze różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Miód kojarzy nam się z naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Jednak oprócz naturalnego miodu istnieje jeszcze jego syntetyczny odpowiednik wytwarzany...
Czytaj dalej
Pokrywanie ciast metodą natryskową. Czym jest fondant spray? 

Pokrywanie ciast metodą natryskową. Czym jest fondant spray? 

Odpowiednie dekorowanie wyrobów jest w cukiernictwie niezwykle istotnym zagadnieniem. Torty, ciasta czy babeczki muszą zarówno wyśmienicie smakować, jak i cudownie...
Czytaj dalej
Jak powstają nadzienia fondantowe?

Jak powstają nadzienia fondantowe?

Fondant to specjalistyczna masa wykorzystywana do tworzenia nadzień różnorodnych wyrobów cukierniczych. Można modyfikować jego smak przez dodawanie do niego odpowiednich...
Czytaj dalej
Zasady przechowywania pomad cukierniczych 

Zasady przechowywania pomad cukierniczych 

W branży cukierniczej powszechnie stosowane są pomady cukiernicze, czyli gotowe masy służące do wykańczania produktów cukierniczych. Dzięki nim można otrzymać...
Czytaj dalej
Kilka słów o żywieniu pszczół miodnych

Kilka słów o żywieniu pszczół miodnych

Pszczoły to owady zaliczane do grupy zwierząt udomowionych, które są przez ludzi od wieków wykorzystywane do pozyskiwania cennego miodu. W...
Czytaj dalej
Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach

Glazurowanie wyrobów cukierniczych o dużych powierzchniach

Przechadzając się po cukierniach, kawiarniach i działach cukierniczych w sklepach spożywczych, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, że wszystkie...
Czytaj dalej
Charakterystyka gotowych do użycia pomad wodnych

Charakterystyka gotowych do użycia pomad wodnych

Pomady to specjalistyczne produkty znajdujące szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Wyróżniamy kilka ich rodzajów, w tym przede wszystkim pomady wodne i...
Czytaj dalej
Na etykiecie jakich produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?

Na etykiecie jakich produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to jedna z najczęściej stosowanych obecnie substancji słodzących. Nadawanie słodkiego smaku to jednak nie jedyna właściwość tego syropu....
Czytaj dalej