Co zalicza się do półproduktów cukierniczych?
Do wyrobu pralin, ciast i innych słodkich wypieków używa się typowych produktów oraz półproduktów cukierniczych. Są to specjalne składniki, które...
Czytaj dalej
Pomada idealna do pączków. Jaka powinna być?
Tłusty czwartek to dzień, podczas którego wszyscy Polacy ustawiają się w długą kolejkę do cukierni. Wszystko po to, by zakupić...
Czytaj dalej
Jak powstaje ciasto pszczele?
Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej
Kryteria wyboru mas cukierniczych
Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy,...
Czytaj dalej
Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?
Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy...
Czytaj dalej
Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?
W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach...
Czytaj dalej
Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej
Czytając etykiety rozmaitych produktów spożywczych, niejednokrotnie spotykamy się ze składnikiem pod tajemniczo brzmiącą nazwą: syrop wysokoglukozowy. Czy należy się go...
Czytaj dalej
Produkty dla cukiernictwa: syropy glukozowe
Syrop glukozowy to jeden z podstawowych półproduktów powszechnie wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w cukiernictwie. Jest też jednym z...
Czytaj dalej
Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?
W pomadzie wodnej Fondant Soft firmy Holger Food głównym dodatkiem jest glukoza krystaliczna, której poświęcony będzie ten artykuł. Wyjaśnimy, jaka...
Czytaj dalej
Fondant, czyli masa cukrowa o szerokim zastosowaniu w przemyśle cukierniczym
Fondant, zwany również pomadą lub glazurą, to delikatna, słodka i plastyczna masa do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innego rodzaju...
Czytaj dalej
Zastosowanie sztucznego miodu w cukiernictwie i piekarnictwie
Miód od wieków wykorzystywany był przez człowieka na wiele sposobów. Obecnie możemy cieszyć się z dobrodziejstw nie tylko miodu naturalnego,...
Czytaj dalej
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o polewach cukierniczych
Polewa to istotny element różnorodnych wyrobów cukierniczych, najczęściej występująca w formie słodkiego lukru lub płynnej czekolady. W praktyce jednak rodzajów...
Czytaj dalej