W jaki sposób powstaje sztuczny miód?

W jaki sposób powstaje sztuczny miód?

Sztuczny miód nie jest nowością na rynku spożywczym. Pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już na początku XX wieku! Obecnie...
Czytaj dalej
Co zalicza się do półproduktów cukierniczych?

Co zalicza się do półproduktów cukierniczych?

Do wyrobu pralin, ciast i innych słodkich wypieków używa się typowych produktów oraz półproduktów cukierniczych. Są to specjalne składniki, które...
Czytaj dalej
Jaka powinna być idealna pomada do pączków?

Jaka powinna być idealna pomada do pączków?

Tłusty czwartek to dzień, podczas którego wszyscy Polacy ustawiają się w długą kolejkę do cukierni. Wszystko po to, by zakupić...
Czytaj dalej
Jak powstaje ciasto pszczele?

Jak powstaje ciasto pszczele?

Ciasto pszczele jest odpowiednim rozwiązaniem dla właścicieli pasiek, którzy dbają o dobrostan swojej hodowli. Pokarm dla pszczół jest ważny zwłaszcza...
Czytaj dalej
Kryteria wyboru mas cukierniczych

Kryteria wyboru mas cukierniczych

Masy cukiernicze to produkty służące do przygotowywania, przekładania oraz dekorowania ciast i tortów. Zaliczamy do nich przede wszystkim masy, kremy,...
Czytaj dalej
Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?

Polewa kakaowa kontra masa czekoladowa. Co lepsze?

Wyroby cukiernicze o smaku czekoladowym cieszą się niesłabnącym entuzjazmem. Słodkie wypieki z dodatkiem kakao są wykorzystywane podczas wszelkiego rodzaju jubileuszy...
Czytaj dalej
Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?

Z czego wynika popularność syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym?

W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach...
Czytaj dalej
Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej

Syrop wysokoglukozowy w branży piekarniczej i cukierniczej

Czytając etykiety rozmaitych produktów spożywczych, niejednokrotnie spotykamy się ze składnikiem pod tajemniczo brzmiącą nazwą: syrop wysokoglukozowy. Czy należy się go...
Czytaj dalej
Produkty dla cukiernictwa: syropy glukozowe

Produkty dla cukiernictwa: syropy glukozowe

Syrop glukozowy to jeden z podstawowych półproduktów powszechnie wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w cukiernictwie. Jest też jednym z...
Czytaj dalej
Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?

Czym jest glukoza krystaliczna? Gdzie jest stosowana?

W pomadzie wodnej Fondant Soft firmy Holger Food głównym dodatkiem jest glukoza krystaliczna, której poświęcony będzie ten artykuł. Wyjaśnimy, jaka...
Czytaj dalej
Masa cukrowa o szerokim zastosowaniu w przemyśle cukierniczym – fondant

Masa cukrowa o szerokim zastosowaniu w przemyśle cukierniczym – fondant

Fondant, zwany również pomadą lub glazurą, to delikatna, słodka i plastyczna masa do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innego rodzaju...
Czytaj dalej
Zastosowanie sztucznego miodu w cukiernictwie i piekarnictwie

Zastosowanie sztucznego miodu w cukiernictwie i piekarnictwie

Miód od wieków wykorzystywany był przez człowieka na wiele sposobów. Obecnie możemy cieszyć się z dobrodziejstw nie tylko miodu naturalnego,...
Czytaj dalej