W produktach spożywczych, przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, powszechnie wykorzystywany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Występuje nie tylko w sokach owocowych, słodyczach i deserach, ale również w wielu innych artykułach żywnościowych, które teoretycznie nie wyróżniają się słodkim smakiem. Stosowany jest przede wszystkim w m.in.: sokach i nektarach owocowych, napojach gazowanych i niegazowanych, jogurtach, kefirach i maślankach, galaretkach, dżemach, marmoladach, lodach, zupach w proszku, ketchupach, musztardach itd. Oprócz tego używany jest również w pieczywie cukierniczym oraz przetworach zbożowych.
Powszechne zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy to powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym substancja słodząca, stanowiąca roztwór 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wyższych sacharydów. Początkowo był wytwarzany ze skrobi ziemniaczanej, obecnie najczęściej jest to skrobia pszeniczna. Synteza syropu glukozowo-fruktozowego jest stosunkowo złożonym procesem, obejmującym rozkład skrobi do pojedynczych cząsteczek glukozy pod wpływem kwasów i/lub enzymów, a następnie izomeryzacji glukozy w celu uzyskania fruktozy.
Głównym powodem popularności syropu glukozowo-fruktozowego jest przede wszystkim wygoda zastosowania. W porównaniu do sacharozy syrop ten charakteryzuje się znacznie korzystniejszymi właściwościami fizycznymi, które zapewniają lepszą wilgotność, mniejszą tendencję do krystalizacji, co przekłada się również na korzystniejszy wygląd produktów spożywczych. Co więcej, syrop glukozowo-fruktozowy można znacznie łatwiej rozcieńczyć do pożądanego stężenia. Oczywiście względy ekonomiczne również odgrywają tutaj swoją rolę. Koszty związane z produkcją syropu glukozowo-fruktozowego są znacznie niższe niż w przypadku cukru.
Wszystkie te czynniki przyczyniają się do popularności i powszechnego stosowania syropu glukozowo-fruktozowego w różnych dziedzinach przemysłu spożywczego. Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w ofercie firmy Holger Food.