Fondant, zwany również pomadą lub glazurą, to delikatna, słodka i plastyczna masa do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innego rodzaju wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Służy do ich powlekania lub tworzenia mniej lub bardziej wymyślnych dekoracji. To właśnie dzięki niemu smakowite wypieki mogą zamienić się w prawdziwe dzieła sztuki.
Powszechne zastosowanie fondantu w cukiernictwie
W cukiernictwie fondant dostępny jest w dwóch podstawowych wariantach: fondant wodny lub suchy. Stosować go można w urządzeniach natryskowych dla których dedykowany jest Fondant Spray oraz tradycyjny powlekając powierzchnie wyrobu ręcznie.
Fondant w wersji wodnej to gotowy produkt, który nadaje się do bezpośredniego użycia, natomiast wersja sproszkowana wymaga dodania odpowiedniej ilości wody, aby masa uzyskała żądaną konsystencję. Dobór wersji w dużej mierze zależy od wyrobów, które są przygotowywane oraz rezultatów, jakie mają być osiągnięte.
Fondant zawdzięcza swoje właściwości przede wszystkim składnikom, z którego został przygotowany. Są to: cukier, syrop glukozowy, niewielka ilość wody, niekiedy również syrop inwertowany itp. Gotowy roztwór powstaje w procesie, na który składa się kilka etapów. Pierwszym etapem produkcji jest kontrola jakościowa dostarczonych surowców. Surowce automatycznie dozowane są do wyparek, gdzie następuje rozpuszczenie cukru w syropie glukozowym i wodzie. Następnie mieszanina kierowana jest do zbiornika z dużym mieszadłem, w którym zachodzi normalizacja, czyli ujednolicenie. Kolejnym etapem jest odparowanie nadmiaru wody z syropu pomadowego. Ostatnim krokiem jest ubicie i zapakowanie gotowej pomady do opakowań.
Pomada stosowana jest obecnie do różnorodnych wypieków. Używana jest do natryskiwania, oblewania i nanoszenia na różne produkty. Fondant wykorzystywany jest też do produkcji nadzienia np. do pralin. Wcześniej może być wzbogacona o odpowiednie składniki aromatyzujące lub barwiące.
Fondant w ofercie Holger Food Group
Holger Food Group, czyli producent fondantu, zapewnia szereg półproduktów przeznaczonych do zastosowania w cukiernictwie. W ofercie znajdują się tradycyjne pomady wodne do glazurowania drobnych wyrobów cukierniczych, a także o dużych powierzchniach. Nie brakuje również specjalistycznych produktów do produkcji nadzień do czekoladek oraz pralin, fondantów do wyrobów mrożonych, a także fondant nadający się idealnie do tworzenia ozdobnych wzorów i figurek.